Metodyka w treningu a odżywianie

raz przez osoby wykonujące intensywne ćwiczenia fizyczne. Najbardziej bezpiecznym sposobem na przyjmowanie białek jest po prostu stosowanie diety bogatej w produkty białkowe, również suplementy białkowe powinny być przyjmowane ści

Metodyka w treningu a odżywianie

Bezpieczne przyjmowanie białek przez sportowców

Białka cieszą się wśród sportowców ogromną popularnością. Różne suplementy białkowe są przyjmowane czasami również przez kulturystów oraz przez osoby wykonujące intensywne ćwiczenia fizyczne. Najbardziej bezpiecznym sposobem na przyjmowanie białek jest po prostu stosowanie diety bogatej w produkty białkowe, również suplementy białkowe powinny być przyjmowane ściśle według wskazań lekarzy czy dietetyków.

Zwłaszcza sportowcy przyjmują białka według wcześniej opracowanego planu, który podporządkowuje ilość przyjmowanych suplementów do intensywności aktualnie odbywanego treningu. Dzięki temu sportowiec może nieco odciążać swój organizm od ilości przyjmowanych suplementów wówczas, kiedy nie ma zaplanowanych żadnych zawodów, a z drugiej strony może szybciej dojść do najwyższej formy.


Wikipedia o kreatynie

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://lgd.org.pl/